Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, για το σχέδιο νόμου του Υπ. #Εσωτερικών, “Θεσμικό πλαίσιο #τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών”
Το Κείμενο της Ομιλίας
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Ο εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Τομέα ήταν -και παραμένει- ένα κύριο ζητούμενο για τον Έλληνα πολίτη, που χρόνια τώρα αγανακτά περιμένοντας σε ατελείωτες ουρές, κάνοντας δεκάδες διαδρομές μεταξύ γραφείων ή κτιρίων, παλεύοντας με έγγραφα και έντυπα και απολαμβάνοντας τελικά μέτριες παροχές και υπηρεσίες από την Ελληνική Πολιτεία.
Όμως και για τον ίδιο τον δημόσιο υπάλληλο είναι ψυχοφθόρα, η καθημερινή του τριβή και εμπειρία με ένα παρωχημένο μοντέλο εργασίας, σε ένα απαρχαιωμένο και πολλές φορές δυσλειτουργικό και δαιδαλώδες σύστημα διαδικασιών, αργό και έντονα γραφειοκρατικό.
Συνηθίσαμε επι πολλά έτη, σε ένα δημόσιο βαρύ, δυσκίνητο, αναχρονιστικό, και απολύτως … χάρτινο.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή ανάληψη των καθηκόντων της έδειξε τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της προς την ψηφιακή μετάβαση του δημοσίου, τον εκσυγχρονισμό του και την εναρμόνισή του με τις σύγχρονες συνθήκες.
Το Gov.gr ως πλατφόρμα υπηρεσιών προς τον πολίτη, μέσα σε ένα πρωτόγνωρα σύντομο χρονικό διάστημα για τα ελληνικά δεδομένα, κατάφερε να ενσωματώσει χιλιάδες διαδικασίες, κι έγινε σημείο αναφοράς, εμπεδώνοντας παράλληλα μια σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με τις ψηφιακές συναλλαγές του με την Πολιτεία.
Η Πανδημία ήρθε βεβαίως ως καταλύτης να επιταχύνει αυτήν την ήδη μεθοδική προσπάθεια της Κυβέρνησης, καθώς η απομακρυσμένη εργασία επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και όλα έπρεπε να διεκπεραιώνονται εξ αποστάσεως. Πάρα όμως το αρχικό σοκ, ο δημόσιος τομέας καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης συνέχισε να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τον πολίτη -με τις οποίες δυσκολίες ή καθυστερήσεις-, καθώς είχε ήδη γίνει μεγάλη προεργασία και προετοιμασία.
Η ετοιμότητα που το Ελληνικό Κράτος επέδειξε στην οργάνωση και θέση σε λειτουργία τόσο της τηλεκπαίδευσης όσο και τις τηλεργασίας ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και του πιο αισιόδοξου υποστηρικτή και εξέπληξε ακόμα και τον πιο απαισιόδοξο επικριτή.
Στο ιδιωτικό τομέα βεβαίως και ιδίως σε προηγμένες χώρες, η τηλεργασία ή η τηλεκπαίδευση είναι μια κοινή πρακτική εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ιδίως στον τομέα των ΤΠΕ, η γνώση και η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και τα επιτεύγματα της πληροφορικής, κάνουν την τηλεργασία τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.
Στη χώρα μας, η μορφή αυτή εργασίας, αντιμετωπιζόταν με ένα τείχος καχυποψίας και ανασφάλειας, όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα. Τώρα όμως, που έστω και «με το ζόρι» την δοκιμάσαμε, αυτό που συνέβη είναι πως η τηλεργασία … «μας άρεσε». Μας βόλεψε.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κατανόησαν τα οφέλη που μπορεί να έχει στην συνολική οργάνωση του χρόνου τους και την εναρμόνιση της εργασιακής με την ιδιωτική τους ζωή. Όχι ίσως ως μια μόνιμη μορφή εργασίας, αλλά επικουρικά και συνοδευτικά στην φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας.
Καλούμαστε λοιπόν σήμερα, να εναρμονίσουμε και εμείς την νομοθεσία μας με την πραγματικότητα. Να νομοθετήσουμε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία έτσι ώστε η εμπειρία που αποκτήσαμε από την δύσκολη περίοδο που διανύσαμε, να εφαρμοστεί στη πράξη και να βοηθήσει τον δημόσιο τομέα μας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων σε αυτόν.
Το υπο συζήτηση νομοσχέδιο, με σύντομο και σαφή τρόπο, θεσπίζει τους κανόνες για την τηλεργασία, ορίζει τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων και υπαλλήλων και θέτει τα όρια και τις κατευθυντήριες γραμμές.
Η τηλεργασία είναι οικειοθελής και εξυπηρετεί τον υπάλληλο που επιθυμεί για σημαντικούς προσωπικούς του λόγους να εργαστεί από απόσπαση. Είναι σαφώς χρονικά ορισμένη και αποτελεί εργαλείο του τηλεργαζόμενου για την καλύτερη οργάνωση του χρόνου και της ιδιωτικής του ζωής.
Η τηλεργασία ΔΕΝ απαλλάσσει τον εργαζόμενο από τις υποχρεώσεις, του ούτε αφαιρεί από τα δικαιώματά του. Οι διατάξεις νόμου και οι συλλογικές συμβάσεις εφαρμόζονται βάσει της αρχής της ίσης μεταχείρισης για όλους ανεξαιρέτως του εργαζόμενους.
Το σχέδιο νόμου λαμβάνει υπόψιν όλα εκείνα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα κάνουν πρακτικά εφικτό το εγχείρημα της τηλεργασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ακεραιότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων που το δημόσιο και ο τηλεργαζόμενος χειρίζεται.
Και τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξασφάλιση της ιδιωτικότητας και στον σεβασμό της προσωπική ζωής του τηλεργαζόμενου, με τη νομοθέτηση του απορρήτου των επικοινωνιών του και την απαγόρευση λήψης και εγγραφής εικόνας από τον σταθμό τηλεργασίας.
Ο τρόπος να εφαρμόσουμε την τηλεργασία είναι διεθνώς δοκιμασμένος και ασφαλείς. Σήμερα αποφασίζουμε απλά, πως διαθέτουμε και την βούληση να την εφαρμόσουμε.
—
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Τα οφέλη της τηλεργασίας δεν περιορίζονται μόνο στην εργασιακή σχέση του υπαλλήλου με τον φορέα του ή την συναλλαγή του πολίτη με το δημόσιο.
Οι προεκτάσεις της επέκτασης και εμβάθυνσης της τηλεργασίας σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα είναι οικονομικές, περιβαλλοντικές αλλά και κοινωνικές.
Η διευκόλυνση της διαχείρισης του χρόνου των εργαζομένων και ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεών τους, έχουν απτό αντίκτυπο στην καθημερινότητά και στα οικονομικά τους, αλλά και στο χρόνο που περνούν με τους οικείους τους ή για την προσωπική τους ανάπτυξη.
Οι λιγότερες μετακινήσεις, μπορεί εξάλλου, να συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση των ρύπων και των εκπομπών καυσαερίων στις πόλεις και στη βελτίωση της αστικής κινητικότητας για τους πολίτες.
Η ενίσχυση της τηλεργασίας θα μπορούσε να συνεισφέρει στην άρση των ανισοτήτων πρόσβασης στην εργασία για άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή άλλες αναπηρίες.
Ακόμη, θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε και ως εργαλείο για το πολυπόθητο brain gain, με την προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού που θεσμοθετημένα και επίσημα θα μπορούν να βοηθήσουν την πόλη τους η και ολόκληρη την χώρα, εργαζόμενοι από τον τόπο διαμονής τους.
—
Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, είναι εκεί για να μας βοηθήσουν να βελτιώνουμε την ζωή και τον κόσμο μας.
Στον ιδιωτικό και επαγγελματικό μας βίο, κάνουμε χρήση τους καθημερινά, εξοικονομώντας χρόνο και δαπάνες, επιταχύνοντας τις εργασίας μας, και ενισχύοντας την παραγωγικότητά μας.
Είναι στο χέρι μας να τις χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και στον δημόσιο τομέα εκσυγχρονίζοντας τις διαδικασίες του και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά του.
Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι προς όφελος όλων μας.