Αρχική Βουλή Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού

0
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, για το Σχέδιο Νόμου του Υπ. #Εσωτερικών, «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού»

Το Κείμενο της Ομιλίας

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Σήμερα έχουμε την ιστορική ευκαιρία να αποδείξουμε στην πράξη πως το Ελληνικό Έθνος είναι ένα, ενιαίο και αδιαίρετο.

Πως οι Έλληνες δεν διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους και δεν καθορίζονται με κανένα άλλο κριτήριο πάρα μόνο με την ψυχή και την καρδιά τους, που ανήκει πάντα, γενιές ολόκληρες, στην Μητέρα Πατρίδα.

Το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα του ’60, καθώς και τα κύματα φυγής της τελευταίας δεκαετίας, ώθησαν ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού στο εξωτερικό. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, προκόβουν, φτιάχνουν οικογένειες και σπίτια, και μεταφέρουν την Ελληνική ψυχή στα πέρατα της υφηλίου. Κρατούν ζωντανή την ανάμνηση της πατρίδας, τη γλώσσα, τις παραδόσεις και τα έθιμα, δημιούργησαν ισχυρές κοινότητες, με ενεργό ρόλο και λόγο, στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Η αναγκαιότητα συντήρησης σφιχτών δεσμών με τον Ελληνισμό της Διασποράς φαντάζει αυτονόητη συναισθηματικά, είναι όμως πραγματικά απαραίτητη, πρακτικά και ουσιαστικά.
Τους έχουμε ανάγκη! Διότι ως χώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο σημαντικότατες προκλήσεις, στις οποίες αυτή η «Ελλάδα, πέρα από την Ελλάδα» μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα:

Ένα: Στο δημογραφικό και
Δύο: στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ιδίως, αν αναλογιστούμε τους χιλιάδες νέους μας, μορφωμένους επιστήμονες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πατρίδα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, για να μπορέσουν να δώσουν αξία στα προσόντα και στις γνώσεις που απέκτησαν στην Ελλάδα.

Τώρα που το τέλος της Πανδημίας πλησιάζει και η Χώρα προετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, πρέπει να διευκολύνουμε την επαφή των αποδήμων με την Πατρίδα, να τους δείξουμε έμπρακτα, πως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της και ισχυρό της όπλο για την ανάπτυξη και το μέλλον.

Γι αυτό και οφείλουμε, να τους δώσουμε την δυνατότητα να είναι μέρος των αποφάσεων και των επιλογών. Μέρος της εκλογικής διαδικασίας. Μέρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Χρειαζόμαστε Συστράτευση του Ελληνισμού!


Ήταν όμως το τότε πολιτικά εφικτό. Η αρχή μιας διαδρομής, στο τέλος της οποίας, θα πρέπει να έχουμε δώσει στους Έλληνες της Διασποράς μια δικαίωση, στο διαχρονικό αίτημά τους για ουσιαστική και εξ ίσου συμμετοχή, στις αποφάσεις της Ελλάδας.
Και αυτός είναι ο στόχος και το μέλημα της νομοθετικής παρέμβασης της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Η ευρεία αποδοχή από τους φορείς διαβούλευσης και ο τεράστιος αριθμός των υπογραφών που συγκεντρώθηκε υπέρ του παρόντος νομοσχεδίου από Έλληνες του Εξωτερικού, δείχνουν ότι κάνουμε καλά!

Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα δίνει πλέον την δυνατότητα στους Έλληνες παντού, να είναι πλήρως ενημερωμένοι και να έχουν εμπεριστατωμένη άποψη για τα τεκτενόμενα στην Ελλάδα. Να έχουν πολιτική θέση και γνώμη.

Μπορούν, να διεκπεραιώνουν εύκολα οικονομικές και άλλες εργασίες και να διατηρούν συνεχείς δεσμούς και επαφές με τους οικείους τους αλλά και τους συνεργάτες τους. Παράλληλα ο ταχύς ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας, διευκολύνει κάθε συναλλαγή με την Πολιτεία, κάθε διεργασία και επικοινωνία.

Δεν είναι λοιπόν δυνατόν, να παραμένουν ακόμα περιοριστικές δικλείδες και αναχώματα, στην άσκηση του ύψιστου δημοκρατικού δικαιώματος του εκλέγειν. Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, να έχει ΑΦΜ, να πληρώνει φόρους, αλλά να μην δικαιούται να ψηφίζει ή να του καθίσταται αυτό διαδικαστικά πολύπλοκο και αποτρεπτικό.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και θα ήθελα να σας μεταφέρω μια άποψη που ειπώθηκε από ομογενή της Γερμανίας, στη Συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή, που νομίζω πως είναι εξαιρετικό ενδεικτικό ζήτημα για προβληματισμό :
Αν στους Έλληνες, που ζουν εδώ στην Ελλάδα, ζητούσαμε την Κυριακή των εκλογών, να ταξιδέψουν σε ένα εκλογικό τμήμα μακριά από το σπίτι τους, αφού πρώτα έχουν συγκεντρώσει πλήθος από αποδεικτικά έγγραφα και πιστοποιητικά, πόσοι άραγε από αυτούς θα πήγαιναν να ψηφίζουν τελικά;


Δεν μπορώ επίσης να μη σταθώ, σε επιχείρημα της μείζονος αντιπολίτευσης που διάβασα, πως τάχα ο Έλληνας του εξωτερικού δεν μπορεί να έχει λόγο πχ για τις συντάξεις, διότι δε τον αφορούν καθώς λαμβάνει σύνταξη από άλλη χώρα. Αυτό δεν χαρακτηρίζεται με ευπρέπεια και άρα δεν θα το χαρακτηρίζω.

Δεν είναι δυνατόν να επιστρατεύονται τέτοιου τύπου, ισχνά επιχειρήματα σε μια προσπάθεια να βρείτε κάπου, κάπως να πατήσετε για να μην ψηφίσετε.

Τη στιγμή δε, που σημαίνοντα στελέχη σας έχουν ταχθεί υπέρ της άρσης των περιορισμών, χαρακτηρίζοντάς τους άδικους και υποτιμητικούς και παράλληλα λένε πως θα τους άρεται μόλις έρθετε στην Κυβέρνηση και θα παλέψετε γι’ αυτό.

Μα δεν χρειάζεται να παλέψετε! απλώς να ψηφίσετε!

Είναι τελικά όλα τα θέματα για εσάς απλά μια ευκαιρία για μικροπολιτική; Ή μήπως νομίζετε πως ό,τι λέτε εντός την χώρας δεν μαθαίνεται εκτός συνόρων; Εκτίθεστε κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ανεπανόρθωτα, στους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Δικαίωμά σας.

 

Η Ελληνική Βουλή αποφασίζει για εθνικά θέματα άμυνας, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας, πολιτισμού, τουρισμού, δικαιοσύνης, για τα πάντα και φυσικά αφορούν κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, όπου κι αν βρίσκονται.

Για αυτό πρέπει να δοθεί το δικαίωμα να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία με την ίδια ευκολία, διαμορφώνοντας την πορεία της χώρας και ολόκληρου του Έθνους σε κάθε ζήτημα.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι η στιγμή, να πράξουμε το καθήκον μας προς τους απόδημους συμπατριώτες μας, κατοχυρώνοντας επιτέλους, το δικαίωμά τους να μπορούν να ψηφίσουν, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ψιλά γράμματα.

Να τους δείξουμε με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με αυξημένη πλειοψηφία, πως η Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπεί πράγματι ΌΛΟΥΣ τους Έλληνες, όπου κι αν είναι το σπίτι τους, εκλέγεται από όλους και αποφασίζει για όλους.

Καλώ τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, να μην θυσιάσουν στο βωμό του μικροκομματισμού, το καλό του Ελληνισμού.

Είναι απαράδεκτο να γυρίζετε την πλάτη στους Έλληνες της Εξωτερικού. Είναι ανήκουστο, ένα ελληνικό κόμμα να ψηφίζει «ΟΧΙ» στους Έλληνες.

Εμείς ψηφίζουμε
ΝΑΙ στους Ελληνες.
ΝΑΙ στην Ελλάδα.
ΝΑΙ στη Δημοκρατία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ