Αρχική Βουλή Ομιλία στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

Ομιλία στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

0
Ομιλία στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

Ομιλία της Βουλευτού Αχαΐας της ΝΔ, κα Χριστίνας Αλεξοπούλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης :

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, όσες φορές κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας, με πρώτη εκείνη το 1987, όλες αφορούσαν σοβαρά ζητήματα. Το 1988 κατέθεσε πρόταση μομφής  ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Ανδρέα Παπανδρέου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, το 1989 πάλι η Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ για οικονομικά σκάνδαλα, το 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή τη διένεξη για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το ίδιο έτος η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, λόγω της αδυναμίας διακυβέρνησης της χώρας δεδομένης της ασθένειας του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου, καταθέτει μομφή με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Το 2008 πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το 2013 ο αρχηγός σας κάνει πρόταση μομφής για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Μέσα στις δεκαετίες αυτές έγιναν και άλλες προτάσεις μομφής προς υπουργούς, κυρίως Οικονομικών.

Συμφωνούσαμε ή όχι, όλες οι προτάσεις έγιναν για σημαντικούς πολιτικούς λόγους.

Μέχρι το Γενάρη του 2022 που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πρόταση μομφής, γιατί χιόνισε! Ή μάλλον όχι επειδή χιόνισε, αλλά επειδή τρέμει μην βγει τρίτος.

Αντιλαμβάνεστε, αλήθεια, πόσο μικροί πολιτικά φαίνεστε ενώπιον της ιστορίας;

Δυστυχώς επτωχεύσατε, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Πτωχεύσατε δημοσκοπικά, πτωχεύσατε πολιτικά. Νιώθετε την ανάσα του ΚΙΝΑΛ στο αυτί σας και αντιλαμβάνεστε ότι είστε μία αξιωματική αντιπολίτευση σε αποδρομή.

Αποτελεί απέλπιδα κίνηση συγκέντρωσης πολιτικού ενδιαφέροντος, σε μια αντιπολίτευση που καταγράφεται στην κοινή γνώμη με αριθμούς, να έχει το μοναδικό προνόμιο του να είναι πολύ χειρότερη από τις οποιεσδήποτε αστοχίες της Κυβέρνησης.

Δεν μας τρομάζει καμία πρόταση δυσπιστίας γιατί εμείς δεν θα χάσουμε από Δευτέρα, εσείς θα χάσετε. Μιλάμε καθημερινά με την κοινωνία, αφουγκραζόμαστε απόλυτα τα προβλήματα και τις ανάγκες της. Βλέπετε εμείς έχουμε επιλέξει το δύσκολο δρόμο της προσφοράς και όχι τον εύκολο της στείρας επίθεσης και των ύβρεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόταση δυσπιστίας που υπογράψατε αναφέρεστε σε τρία θέματα. Πρώτο βάλατε την πανδημία και την ανικανότητα της Κυβέρνησης να τη χειριστεί, όπως λέτε συνεχώς. Να σας το πούμε για μία ακόμη φορά γιατί είτε δεν μπορείτε να το δείτε, είτε δεν μπορείτε να το δεχτείτε.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η Κυβέρνηση -επιβάλλοντας ακόμη και lockdown- προσπάθησε να κερδίσει χρόνο και να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας που εσείς παραδόσατε στα μαύρα του τα χάλια. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε τόσο σύντομο χρόνο πέτυχε τόσα σημαντικά πράγματα. Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής από 557 έχουν υποδιπλασιαστεί, έχουν ξεπεράσει τις 1300. Παράλληλα, αξιοποιούνται τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και το σύνολο των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.  Στο ίδιο διάστημα, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με επιπλέον 14.000 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Ειδικά για περιοχές που αντιμετώπισαν αυξημένη πίεση, δόθηκαν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς και όπου δεν επαρκούσαν, υπήρξε επίταξη των υπηρεσιών τους.

Θα βόλευε την μικροπολιτική οπτική με την οποία λειτουργείτε, τα πάντα να καταρρεύσουν. Και όμως δεν κατέρρευσαν, γιατί υπήρξε σχέδιο, υπήρξε οργάνωση και φυσικά το τεράστιο έργο των ιατρών και νοσηλευτών.

Σε όλη την Ευρώπη τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στήριξαν τις Κυβερνήσεις στη θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στήριξαν την προσπάθεια πειθούς για τους εμβολιασμούς. Μοναδική θλιβερή εξαίρεση αποτελούν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερο θέμα που θέτετε, είναι η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των αγαθών. Κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στους πολίτες πως είναι παροδικό και παγκόσμιο το  φαινόμενο. Συγγνώμη, έχετε τσακωθεί εντελώς με την διεθνή πραγματικότητα; Είναι ψευδές ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2021 ήταν 0.9% και τώρα είναι στο 5%; Μήπως και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ψέματα; Είναι ψευδές ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ έχει φτάσει στο 7%;

Μετά τη μεγάλη υφεσιακή διαταραχή που προκάλεσε το 2020 η επέλαση της πανδημίας, η Ελλάδα – έχοντας ανακτήσει το 2021 πλήρως και ταχύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το χαμένο έδαφος της πανδημίας στο μέτωπο της οικονομίας – ξαναμπαίνει σε τροχιά ισχυρής, μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Και τα οφέλη από αυτήν θα αφορούν όλους τους πολίτες.

Η δυναμική αποτυπώνεται τόσο στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, όσο και στην αναγνώριση των αλμάτων προόδου που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία από εταίρους, διεθνείς θεσμούς, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές, χάρη στην εφαρμογή μιας συνετής, μεθοδικής, μεταρρυθμιστικής και διορατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Μιας πολιτικής που επιστράτευσε άμεσα βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και των συνεπακόλουθων αυξήσεων των τιμών, με μέτρα συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ το τελευταίο 4μηνο του 2021, στα οποία προστέθηκαν άλλα 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, καλύπτοντας και τις επιχειρήσεις.

Στήριξη που θα συνεχιστεί, για όσο χρειαστεί!

Η Κυβέρνηση, ελάφρυνε τους πολίτες από τα υψηλά φορολογικά βάρη, έδωσε κίνητρα για επενδύσεις και απασχόληση, μείωσε την ανεργία, η οποία έχει συρρικνωθεί πάνω από 3% από το 2019, βοήθησε ώστε να γίνει έναρξη οικονομικής δραστηριότητας από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων. Το 2021, άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις και έκλεισαν πολύ λιγότερες.

Και εν τέλει στήριξε τη μεσαία τάξη και τα αδύναμα στρώματα. Μία τάξη που εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσατε να την εξαφανίσετε.

Η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη ως κινητήριο μοχλό της οικονομίας και γι’ αυτό έχει προχωρήσει στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Επίσης, δεσμευτήκαμε και υλοποιήσαμε παροχή φορολογικών κινήτρων για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία – ενέργεια – ψηφιοποίηση και φορολογικά κίνητρα για μεγέθυνση των επιχειρήσεων.

Στο κομμάτι των έργων προχωρήσαμε σε αναπτυξιακή αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Ήδη, τα πρώτα 48 έργα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο. Έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς αφορούν τομείς, όπως είναι η Υγεία, η Έρευνα και Καινοτομία, η βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Ενέργεια, οι Υποδομές και Μεταφορές, η Δικαιοσύνη, ο Πολιτισμός, η Αγροδιατροφή κ.ά.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να απευθυνθώ στον κ. Τσίπρα σχετικά με την Αχαΐα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι και βουλευτής Αχαΐας και προ ημερών όταν ήρθε επιτέλους σε αυτή την αίθουσα προς ψήφιση η παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου, ψήφισε παρών όπως και το κόμμα του. Δεν είχε το πολιτικό θάρρος να πει ότι έσφαλε και να μην επιτρέψει άλλα θύματα στην άσφαλτο. Η Κυβέρνηση για την οποία, εσείς καταθέσατε πρόταση μομφής, ξεκινά αυτό το έργο μετά από δεκαετίες. Ένα έργο πνοής και ασφάλειας για την περιοχή και όλη τη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας το καταψήφισε ουσιαστικά γιατί δεν τον βόλευε πολιτικά. Αν και μηχανικός, δεν θέλει πραγματικά εργοτάξια με θέσεις εργασίας και ανάπτυξη της περιοχής, παρά θέλει φιέστες και κακοστημένους θιάσους από υποστηρικτές του της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χαίρεστε με το να μην υπάρχει κανονικότητα. Χαίρεστε με την καταστροφή και τα προβλήματα. Το λένε τα ίδια σας τα στελέχη. Το ομολόγησε και η κα Αχτσιόγλου.

Το λογικό είναι να προτείνετε λύσεις, όπως επιβάλλει ο συνταγματικός σας ρόλος, αντιθέτως μετά από μία κακοκαιρία εσείς επιλέγετε να παίζετε τα κομματικά σας παιχνίδια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ουσία της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλού. Είναι η ανησυχία του αρχηγού σας για τη δεύτερη θέση στις εκλογές του 2023.

Χτυπάτε το Μητσοτάκη, για να πετύχετε τον Ανδρουλάκη.

Φοβάστε και τρέμετε την τρίτη θέση καθώς και την ποσοτική σας αφετηρία του 3%.

Κι ένα μικρό σχόλιο για το ΚΙΝΑΛ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκεί στο ΠΑΣΟΚ μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον παιδοκτόνο που πηγαίνει στο δικαστήριο ζητώντας την επιείκιά του και ελαφρυντικά, επειδή είναι ορφανός.

Όταν έχει κάποιος δίπλωμα για βαρκούλες, δεν σημαίνει ότι ξέρει να κρατά το πηδάλιο στα μεγάλα καράβια. Και η Ελλάδα είναι μεγάλο καράβι για τα μικροκομματικά και ιδεοληπτικά σας χέρια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι δεδομένη η στήριξή μου στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Την Κυβέρνηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων έργων. Ας γυρίσουμε την πλάτη στο σκοτάδι του χτες και    ας αφήσουμε τους Έλληνες να βλέπουν μόνο το φως του μέλλοντος και της προοπτικής.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ