Ομιλία για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025

Με όλα όσα αυτή η Κυβέρνηση έκανε στα 2 πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής της, είμαστε σήμερα στη θέση να μιλάμε με ασφάλεια, για θετικούς ρυθμούς Ανάπτυξης, Επενδύσεις, μείωση της ανεργίας, Εξαγωγές και Πρωτογενή Πλεονάσματα. Να μιλάμε για το μέλλον και όχι στείρα για το παρελθόν.

Μια Νέα Ελλάδα αποκαλύπτεται σήμερα μέσα από τους αριθμούς του Μεσοπρόθεσμου.

Είναι αυτή η Ελλάδα που επιζητούμε και για την οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε.

Ομιλία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: « Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025»

 

Το πλήρες κείμενο της Ομιλίας

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Η πολυπόθητη «επόμενη ημέρα» είναι εδώ!

Όχι απλά η επόμενη ημέρα μετά την Πανδημία, αλλά η επόμενη ημέρα μίας νέας Ελλάδας.

Όχι μόνο η επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά η επιστροφή στην ανάπτυξη.

Κι αυτό δεν ήταν αυτονόητο. Δεν γίνεται αυτόματα επειδή απλώς ξεπερνάμε μια κρίση.

Γίνεται, επειδή μία εργατική και νοικοκυρεμένη Κυβέρνηση, από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της εξουσίας, δεν σταμάτησε να εργάζεται προς αυτόν τον στόχο. Δεν σταμάτησε ούτε στιγμή το μεταρρυθμιστικό της έργο, ακόμα και εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης του αιώνα.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκλεχθηκε για να αλλάξει την Ελλάδα και αυτό πράττει.

Σημερα, στο “Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2022-2025” διαβάζουμε το μέλλον της, ενα μελλον ευοίωνο και αισιόδοξο .

 

Ας δούμε λοιπόν πώς φτάσαμε εδώ, απομακρύνοντας την χώρα από το χείλος του γκρεμού στον οποίον ακροβατούσαμε με τους πειραματισμούς ΣΥΡΙΖΑ. Πώς από τις κλειστές τράπεζες, τον κίνδυνο χρεοκοπίας, την έξοδο από το ευρώ και τον ρόλο του παρία στον οποία μας είχε φέρει, φτάσαμε να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση και ισότιμος συνομιλητής στη διεθνή οικογένεια.

Πριν και πάνω απ΄ όλα κρατήσαμε το σύστημα υγείας δυνατό και τους Έλληνες ασφαλείς και υγιείς.  Η Ελλάδα πέτυχε, εκεί που μεγάλες, προηγμένες χώρες δεν τα κατάφεραν.

Αντιμετωπίσαμε τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, με άμεσες, θαρραλέες αποφάσεις, που τότε μάλιστα λοιδορήθηκαν ως υπερβολικές. Εντέλει επιδοκιμάστηκαν διεθνώς για την αποτελεσματικότητα τους στο πρώτο κύμα της πανδημίας και αποτέλεσαν παράδειγμα και για άλλες χώρες. Κρατήσαμε με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα ανοιχτή το Καλοκαίρι του 2020 στηρίζοντας παράλληλα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Υλοποιούμε το γιγαντιαίο πρόγραμμα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού με απόλυτη επιτυχία για να βγούμε όσο το δυνατόν ταχύτερα από τους περιορισμούς και να ανοίξουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενάντια στην γνωστή καταστροφολογία ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες εμβολιάζονται μαζικά και με ταχύτατους ρυθμούς, το ισχυρό τείχος ανοσίας χτίστηκε και η επιχειρηματικότητα ανακάμπτει. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά θα τα καταφέρουμε.

Κι ενώ θωρακιζόμαστε στο υγειονομικό πεδίο, κύριο μέλημά μας αποτελεί και η θωράκιση της αγοράς και η προστασία των θέσεων εργασίας. Με οικονομικές «ενέσεις», που ξεπερνούν τα 41 δισεκατομμύρια ευρώ, στοχευμένες και μελετημένες, δεν αφήσαμε την κρίση να βαθύνει, δεν αφήσαμε την οικονομική δραστηριότητα να νοσήσει βαριά.

Με παρεμβάσεις  όπως:

 • Η Επιστρεπτέα και μη επιστρεπτέα προκαταβολή,
 • Η Στήριξη των υπαλλήλων σε αναστολή,
 • Η Μείωση των μισθωμάτων,
 • Το Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών
 • Η Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης
 • Η Επιδότηση δανείων

και τόσες άλλες, πράξαμε πράγματι ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, κρατήσαμε την κοινωνία και την οικονομία όρθιες, ώστε να καταστεί ευκολότερη η επαναφορά μας στην κανονικότητα, μετά την μεγάλη αυτή δοκιμασία.

Παράλληλα, όμως με την αντιμετώπιση της Πανδημίας και των συνεπειών της δεν χάσαμε στιγμή την προσήλωσή μας στις μεταρρυθμίσεις και το νομοθετικό μας έργο.

Με σημαντικά νομοθετήματα και παρεμβάσεις σε πολλούς καίριους τομείς, διαμορφώσαμε το πλαίσιο εκείνο, μέσα στο οποίο η επιχειρηματικότητα και η χώρα θα μπορέσουν να πατήσουν γερά στα πόδια τους, να ανακάμψουν και να προχωρήσουν μπροστά.

 • Αναμορφώσαμε το πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και τις χρειάζεται άμεσα. Χρειάζεται γρήγορη απορρόφηση κονδυλίων και υλοποίηση έργων. Θεσπίσαμε, λοιπόν, ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο στοχεύει στην σύντμηση των χρόνων ανάθεσης και εκτέλεσης των έργων, των προμηθειών και των υπηρεσιών, εξασφαλίζει την ποιότητά τους και στηρίζεται στην συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα προχωρούν όλα τα μεγάλα δημόσια έργα που είχαν λιμνάσει επι χρόνια.

 • Προωθήσαμε και ενισχύσαμε το επενδυτικό προφίλ της χώρας .

Ήδη παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Volkswagen, η Microsoft  και η Αμαζον βρίσκονται στη χώρα δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους για την μελλοντική της αναπτυξιακή  προοπτική.  Αυτό ενισχύει περεταίρω την διεθνή εικόνα της Ελλάδας, ως ενός ασφαλούς επενδυτικού προορισμού ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

 • Ψηφιοποιούμε το κράτος

Κεντρική στρατηγική επιλογή μας αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας και του δημοσίου. Για να μειώσουμε το κόστος του και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες του. Ήδη περισσότερες από 1.100 συναλλαγές με το δημόσιο γίνονται ψηφιακά μέσω του gov.gr, διαμορφώνοντας μια νέα σύγχρονη σχέση Πολιτείας και Πολίτη και εξοικονομώντας δεκάδες χιλιάδες εργατοώρες. και είμαστε ακόμα στην αρχή.

 • Εξασφαλίσαμε τεράστιες χρηματοδοτήσεις.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», και το νέο ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινητοποιήσουν εξασφαλίζουν στην χώρα περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για το επόμενο διάστημα. Κονδύλια που οφείλουμε να απορροφήσουμε ορθολογικά αλλά και γρήγορα και να μην αφήσουμε αυτή τη χρυσή ευκαιρία να χαθεί.

Τέλος, ακόμα και σε αυτό το κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών, η Κυβέρνηση αυτή κατάφερε να προχωρήσει και σε φοροελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στηρίζοντας την επιστροφή τους στην οικονομική δραστηριότητα και καλλιεργώντας μια αίσθηση ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Με όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά που αυτή η Κυβέρνηση έκανε στα 2 πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής της, είμαστε σήμερα στη θέση να έχουμε στα χέρια μας αυτό το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2022-2025, και να μιλάμε με ασφάλεια, για θετικούς ρυθμούς Ανάπτυξης, Επενδύσεις, μείωση της ανεργίας, Εξαγωγές και Πρωτογενή Πλεονάσματα.

Να μιλάμε για το μέλλον και όχι στείρα για το παρελθόν.

Μεθοδικά και σταθερά, αναστρέφουμε την οικονομία, με έργα και όχι εξαγγελίες, στηριζόμενοι σε εξασφαλισμένους πόρους και όχι σε θεωρητικές προβλέψεις.

Η μεγάλες χρηματοδοτήσεις που σας προανέφερα, τα ιδιωτικά κονδύλια από επενδύσεις, η αύξηση του Τουρισμού αλλά και η ελάττωση των δαπανών που οφείλονται στον κορωνοϊό, δημιουργούν ένα σταθερό αποθεματικό για την ανάκαμψη.

Γι’ αυτό και οι προβλέψεις του Πλαισίου για

 • μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 50% περίπου ποσοστιαίες μονάδες,
 • ρυθμούς ανάπτυξης έως και 6,2%
 • ραγδαία αύξηση των επενδύσεων και κατά συνέπεια και των εσόδων
 • σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά 5%

δεν αποτελούν ευχολόγια.

Είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς και των κόπων των Ελλήνων και σηματοδοτούν την οριστική αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης της χώρας και της κατάταξής της εκεί που τη αξίζει.

Και επειδή πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι, όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν τελικά και μια νέα αντιμετώπιση του κράτους προς τον πολίτη. Με σύγχρονες παροχές και υπηρεσίες, με έναν νέο σεβασμό και με την δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της φορολογίας.

Έτσι ώστε να επιστρέψουμε στους Έλληνες το εισόδημα που τους στέρησε η υπερδεκαετής κρίση.

Μια Νέα Ελλάδα αποκαλύπτεται σήμερα μέσα από τους αριθμούς του Μεσοπρόθεσμου.

Είναι αυτή η Ελλάδα που επιζητούμε και για την οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε.