Αρχική Βουλή Ολομέλεια Ομιλία για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών | 20-01-2021

Ομιλία για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών | 20-01-2021

0
Ομιλία για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών  | 20-01-2021

“Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο κι αισθάνομαι πολύ τυχερή και ιδιαιτέρως υπερήφανη που μπορώ να απευθυνθώ από αυτό το βήμα, τόσο προς την Ελληνική Αντιπροσωπία όσο και προς τον ελληνικό λαό, σε μια ιστορική συνεδρίαση όπως αυτή.”

 

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για το ελληνικό κοινοβούλιο κι αισθάνομαι πολύ τυχερή και ιδιαιτέρως υπερήφανη που μπορώ να απευθυνθώ από αυτό το βήμα, τόσο προς την ελληνική αντιπροσωπία όσο και προς τον ελληνικό λαό, σε μια ιστορική συνεδρίαση όπως αυτή.

Σήμερα λοιπόν, ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο, με τεράστια γεωπολιτική, διπλωματική και οικονομική σημασία, που συμβολίζει την απόλυτη προσήλωσή μας, στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με αυτά, ως θεμέλιο λίθο, η Ελλάδα κατοχυρώνει τα δικαιώματά της, διασφαλίζει τα συμφέροντά της, και αυξάνει την εθνική της κυριαρχία.

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο και η επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, αποτελεί, μία τεράστια επιτυχία του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός των Εξωτερικών ο κ Δένδιας, με προσεκτικά χαραγμένη στρατηγική, με αποφασιστικότητα, μέθοδο, και αποτελεσματικότητα, κλείνουν όλες τις εκκρεμότητες, εκεί που οι προηγούμενοι παρέμεναν σε δηλώσεις εντυπωσιασμού και αποσπασματικές ανακοινώσεις.

Οι Έλληνες το αντιλαμβάνονται αυτό στο σύνολό τους. θα περίμενα και από εσάς -κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης- να βρείτε το πολιτικό θάρρος να το παραδεχθείτε.

Με σκληρή δουλειά

  • ξανακερδίσαμε την θέση που μας αρμόζει, στην Ευρώπη και στον Κόσμο.
  • αποκτήσαμε οικονομική σταθερότητα και διεκδικούμε με αξιώσεις την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών
  • γίναμε παράδειγμα προς μίμηση, στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊόυ.

Η Κυβέρνηση αυτή τολμά να αναμετρηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τα δύσκολα και σε κάθε πεδίο δράσης της, κερδίζουμε έδαφος.

Σήμερα το κερδίζουμε και κυριολεκτικά!.

Η Δυτική Ελλάδα μεγαλώνει.

Η Ελλάδα μεγαλώνει.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία το καλοκαίρι που μας πέρασε,  έκλεισε έναν πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών και διευθέτησε τις εκκρεμότητες μεταξύ τους με τον πιο πρόσφορο και επωφελή τρόπο.

Η πολύμηνη συνεργασία των υπουργείων και των κυβερνητικών επιτελείων εκατέρωθεν, η οποία και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αναδεικνύει περίτρανα την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, όταν τα δύο μέρη προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με ειλικρινή πρόθεση επίλυσης των διαφορών τους.

Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών, αποτελεί καλή πρακτική και προλειαίνει το έδαφος για επόμενες συμφωνίες στη Μεσόγειο, κάτι που αποτελεί διαχρονική επιδίωξη της χώρας μας.

Κυρίαρχα όμως, η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών – εξ ίσου με τα ηπειρωτικά εδάφη- σε θαλάσσιες ζώνες και αναγνωρίζει ξεκάθαρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η άσκηση, λοιπόν,  του αναφαίρετου δικαιώματός μας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, αποτελεί ορόσημο στα ελληνικά πολιτικά χρονικά.

Η Κυβέρνηση κλείνει χρονίζουσες εκκρεμότητες με τρόπο ολοκληρωμένο και εξωστρεφή, με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που -σε αντίθεση με το παρελθόν- δημιουργεί τις εξελίξεις, αντί να τις ακολουθεί.

Κάνει δε σαφές, πως το Διεθνές Δίκαιο είναι το ενδεδειγμένο και μοναδικό πλαίσιο συνεννόησης, για την ειρηνική επίλυση κάθε μείζονος ζητήματος στη Μεσόγειο.

Προχωράμε υπεύθυνα, σεβόμενοι τις υποχρεώσεις μας όπως αυτές επιτάσσονται από τους διεθνείς κανόνες, και παράλληλα προασπίζουμε με σθένος, τα εθνικά μας συμφέροντα.

 

Είναι σημαντικό να υπερτονίσουμε, πως η θετική αυτή εξέλιξη, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού.

Μιας προσεκτικά χαραγμένης στρατηγικής από την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα έχει το τελευταία διάστημα προχωρήσει σε δύο νόμιμες και ισχυρές συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιας ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ πρόσφατα είχαμε την συμφωνία με την Αλβανία, για την από κοινού παραπομπή των  διαφορών μας στο Δικαστήριο της Χάγης.

Στο ίδιο διάστημα, συνθέσαμε ένα πλέγμα συνεργασιών με χώρες του αραβικού κόσμου όπως η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία.

Με το Ισραήλ επιβεβαιώσαμε την συναντίληψή μας σε μια σειρά θεμάτων, που αφορούν τόσο στην ανησυχία για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο ενδιαφέρον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Και βεβαίως, στο εσωτερικό, μεθοδικά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επετεύχθη, μια σημαντική ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως επιστέγασμα της συντονισμένης εξωτερικής μας πολιτικής και πολιτικής Άμυνας, προχωρούμε σύντομα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Η κυβέρνηση, όπως έχει εκφράσει με κάθε τόνο, προσέρχεται με εποικοδομητική διάθεση προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα όμως, έχει θέσει ένα αυστηρώς οριοθετημένο πλαίσιο διαλόγου που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνεία.

Είναι σειρά της Τουρκίας να επιδείξει ανάλογη διάθεση, προσερχόμενη στις διερευνητικές, με ειλικρινή στόχο την ομαλοποίηση των διμερών μας σχέσεων

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ο ουσιαστικός διάλογος και η επίτευξη διμερών συμφωνιών μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, λειτουργεί ως εχέγγυο σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή. Κάτι που αναγνωρίζεται παγκοσμίως.

Η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας, η μεταξύ μας κατανόηση και σύμπνοια, αποτελεί υπόδειγμα καλής συνεργασίας και παράδειγμα προς μίμηση.

Η εθνική ομοψυχία σε μείζονα εθνικά θέματα, είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας και ισχυροποιεί τις θέσεις της Ελλάδας το εξωτερικό.

Καλό θα ήταν σε αυτή την αίθουσα της ολομέλειας, να είχαμε τοποθετηθεί όλοι με υπευθυνότητα και με ουσιαστική διάθεση συμβολής, στην προώθηση των συμφερόντων της χώρας μας. Χωρίς παραφωνίες…

Σήμερα, δε μας καλεί η Κυβέρνηση να υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο.

Σήμερα μας καλεί να το κάνουμε, όλος ο ελληνικός λαός.

Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ