Αρχική Βουλή Χριστίνα Αλεξοπούλου: Στο πλευρό της Υπουργού Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό των μουσείων

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Στο πλευρό της Υπουργού Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό των μουσείων

0
Χριστίνα Αλεξοπούλου: Στο πλευρό της Υπουργού Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό των μουσείων

Ολοκληρώθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νέα μουσειακή πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εισηγήτρια του σχεδίου νόμου είναι η Βουλευτής Αχαΐας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Οι ταχείες κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις και η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη έχουν διαμορφώσει ένα νέο κοινό με αυξημένες απαιτήσεις και διαφορετικές πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες, ενδιαφέροντα και προσδοκίες, το οποίο δεν βλέπει το μουσείο απλώς ως θεματοφύλακα των συλλογών, αλλά επιθυμεί αυτό να παίξει έναν πολυδύναμο ρόλο, προκειμένου να επικοινωνήσει τόσο το γενικό του πολιτιστικό μήνυμα, όσο και το ειδικότερο αφήγημα που μαρτυρούν οι συλλογές του κάθε μουσείου. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους κρίνεται σκόπιμος ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των πέντε μεγαλύτερων μουσείων (των Αρχαιολογικών Μουσείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και των Βυζαντινών Μουσείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης)και προχωρά η μετατροπή τους, ως νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου εποπτευομένων από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα μουσεία λόγω του πλούτου των συλλογών τους και της τεράστιας ιστορικής σημασίας εκθεμάτων τους, έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα και ως εκ τούτο η μετεξέλιξή τους αφορά το σύνολο της χώρα.

Η Αχαιή Βουλευτής, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι η παράταξη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός με όραμα, συνέπεια και σχεδιασμό. Η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, με το παρόν νομοσχέδιο, συμβάλει στην μετατροπή των μουσείων σε ένα ζωντανό και δυναμικό οργανισμό. Θα προσφέρουν πλέον με τον πιο σύγχρονο τρόπο γνώση και ψυχαγωγία στους πολίτες. Θα παράγουν γεγονότα, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, διαλέξεις, συνέδρια και περιοδικές εκθέσεις. Όλα αυτά δεν θα μπορέσουν να γίνουν αν δεν προχωρήσει η λειτουργική αποκέντρωση που εισάγει το προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Η κα Αλεξοπούλου έκλεισε τη δήλωσή της, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τις προσεχείς ημέρες, όπου και εκεί, θα φανεί πέραν πάσης αμφιβολίας η διαρκής προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξελίξει τον πολιτισμό σε εφαλτήριο εξωστρέφειας και ανάπτυξης της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ