Τις συνεχείς και στοχευμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ανέδειξε από το βήμα της Βουλής, η τ. Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά τη συζήτηση του αγροτικού νομοσχεδίου.

Ωστόσο, η ομιλία της σηματοδοτήθηκε από την τοποθέτησή της για την τραγωδία των Τεμπών, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα. «Η ευθύνη δεν είναι λέξη κενή περιεχομένου. Είναι πράξεις. Είναι απόφαση να φτάσεις στην αλήθεια, να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να βελτιώνεις συνεχώς τις υποδομές της χώρας, παλεύοντας με παθογένειες χρόνων, προς όφελος της κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κα Αλεξοπούλου κατήγγειλε την «πολιτική εργαλειοποίηση της τραγωδίας από την αντιπολίτευση», επισημαίνοντας ότι «είναι άλλο η απαίτηση για Δικαιοσύνη και άλλο η τοξικότητα και η δημιουργία κλίματος διχασμού, με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων». Παράλληλα, υπογράμμισε τις θεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, όπως, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, για να δράσει αποτελεσματικότερα η Δικαιοσύνη, ενώ εστίασε και στα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Σε ό,τι αφορά στις υποδομές, η κα Αλεξοπούλου έδωσε έμφαση στον αυτοκινητόδρομο Πατρών–Πύργου, ο οποίος προχωρά και ολοκληρώνεται άμεσα, θέλοντας να καταδείξει τη διαφορά του χθες –όταν τα έργα υποδομών με την προηγούμενη Κυβέρνηση έμεναν «βαλτωμένα», με κόστος σε ανθρώπινες ζωές- με το σήμερα, που πολλά αλλάζουν «με δουλειά, συνέπεια και υπομονή».

Εξάλλου, αναφερόμενη στον πρωτογενή τομέα, υπερθεμάτισε για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, για τη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, για τη μείωση του κόστους παραγωγής και για τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι μέρος του συνεκτικού σχεδίου που υλοποιεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη στήριξη των αγροτών, από το 2019.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Χριστίνα Αλεξοπούλου έστειλε ηχηρό μήνυμα πολιτικής ευθύνης και σταθερότητας στη χώρα, απέναντι στην αβεβαιότητα που προωθούν δυνάμεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Η κυβέρνησή μας επέλεξε συνειδητά τον δρόμο της αλήθειας, της ευθύνης και των πράξεων και θα συνεχίσει έτσι, με σχέδιο και αποφασιστικότητα».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλίας της κας Αλεξοπούλου:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στεκόμαστε σήμερα εδώ, δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης. Γιατί η ευθύνη δεν είναι λέξη κενή περιεχομένου. Είναι πράξεις. Είναι απόφαση, να φτάσεις στην αλήθεια, να αναλάβεις τις υποχρεώσεις σου, να μην αφήσεις το κράτος να μείνει στάσιμο και να βελτιώνεις συνεχώς τις υποδομές προς όφελος της κοινωνίας.

Η τραγωδία αυτή σημάδεψε τη χώρα και οι πολίτες έχουν απόλυτο δίκιο να απαιτούν απαντήσεις. Όμως, άλλο η απαίτηση για Δικαιοσύνη και άλλο η τοξικότητα. Άλλο η αλήθεια και άλλο η εργαλειοποίηση. Άλλο η ευθύνη και άλλο η χυδαιότητα.

Πάνω στο πάνδημο αίτημα της κοινωνίας για απόδοση Δικαιοσύνης έχει στηθεί μια πρωτοφανής προπαγάνδα εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου και του συλλογικού πένθους, από κόμματα της αντιπολίτευσης, που προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, βλέποντας μπροστά τους μια ευκαιρία ενός νέου διχασμού, για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς.

Αρκεί να θυμηθεί κάποιος μόνο ορισμένα από τα fake news που υιοθετήθηκαν και διακινήθηκαν από την αντιπολίτευση:
Τους δήθεν αγνοούμενους, τα «χαμένα βαγόνια» που τάχα εξαϋλώθηκαν, την υποτιθέμενη «μονταζιέρα» με τις ηχητικές συνομιλίες μηχανοδηγών και σταθμαρχών. Έφτασαν μάλιστα να συνδέσουν τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου με το δυστύχημα και την Κυβέρνηση, μέσω υπαινιγμών και ψεμάτων, πριν ακόμα υπάρξει πόρισμα των ιατροδικαστών. Αυτή είναι η ποιότητα του πολιτικού λόγου και της πρακτικής που επέλεξαν.

Για ποια συγκάλυψη, άραγε, μιλούν, όταν η Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει άμεσα κάθε διάταξη που ζήτησαν οι δικαστικές αρχές, διευκολύνοντας τη διερεύνηση της τραγωδίας; Πώς γίνεται να μιλούν για συγκάλυψη όταν η ίδια κυβέρνηση δημιούργησε και ενίσχυσε τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, εξασφαλίζοντας ανεξάρτητες έρευνες με τη συνδρομή Ευρωπαίων ειδικών;

«Η αλήθεια είναι κόρη του χρόνου, όχι της εξουσίας» και αυτή η Κυβερνητική πλειοψηφία δεν φοβάται την αλήθεια, δεν φοβάται το φως. Όσο και να φωνάζουν, όσο και να επιχειρούν κάποιοι να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, η κοινωνία ξέρει. Γνωρίζει καλά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος επενδύει στο χάος.

Αναμφίβολα, η Ελλάδα του 2025 δεν είναι η Ελλάδα του 2019. Παρά τις παθογένειες ετών ολοκληρώθηκε ένα κρίσιμο σύστημα τηλεδιοίκησης, που παρέλαβε η κυβέρνηση προβληματικό, ημιτελές και επικίνδυνο. Οι παρεμβάσεις και οι έλεγχοι ενισχύονται και οι υποδομές αναβαθμίζονται, ώστε να μη βιώσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Χρειάζεται όμως χρόνος, πολλή δουλειά, συνέπεια και υπομονή, καθώς δεν γίνονται και δεν λύνονται όλα με ένα μαγικό ραβδί.

Η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και όσους την κατηγορούν είναι η πράξη και όχι τα λόγια. Είναι η υπευθυνότητα, όχι η κραυγή. Είναι οι πραγματικές λύσεις και όχι η πολιτική της έντασης και του διχασμού.

Η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής, σε όλες τις υποδομές της χώρας. Η Πατρών–Πύργου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, για όλη τη χώρα επιτρέψτε μου να πω, που παρέμεινε εγκλωβισμένο, εξαιτίας μικροπολιτικών συμφερόντων που «τεμάχισαν» τις εργολαβίες για ημέτερους, σήμερα προχωρά και ολοκληρώνεται, επειδή υπήρξε η πολιτική βούληση να ανατραπεί το αδιέξοδο του χθες, που στοίχισε ανθρώπινες ζωές. Είναι ένα έργο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι και αποδεικνύει ότι πολλά αλλάζουν, αρκεί να το θέλουμε!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το ίδιο ακριβώς πράττει η Κυβέρνηση από το 2019 και για τον πρωτογενή τομέα. Για τους ανθρώπους που κρατούν την ύπαιθρο ζωντανή, τους παραγωγούς και τους αγρότες που απαιτούν λύσεις στα καθημερινά τους ζητήματα και όχι συνθήματα, χωρίς ωστόσο να λέμε ότι υπάρχει «ταβάνι» στην αρωγή που τους παρέχεται.

Από την πρώτη στιγμή έγινε ξεκάθαρο ότι η στήριξη του αγροτικού τομέα δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Γι’ αυτό το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί τη συνέχεια μιας στρατηγικής που συνεχίζεται με συνέπεια, με σχέδιο και κυρίως, με αποτέλεσμα.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις προσφέρει ουσιαστική θεσμική ενίσχυση, δίνοντας δύναμη και λόγο στους παραγωγούς. Η ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων είναι πράξη, ανακουφίζοντας χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμούς που ήταν εγκλωβισμένοι στις παλιές πολιτικές επιλογές. Επιπλέον, η μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η μείωση του κόστους ενέργειας και η προώθηση σύγχρονων, βιώσιμων καλλιεργειών δεν είναι αποσπασματικά μέτρα, αλλά συνεκτικά βήματα μιας πολιτικής που επιδιώκει να δώσει πραγματική προοπτική στον αγροτικό κόσμο.

Γιατί οι αγρότες δεν ζητούν ελεημοσύνη, αλλά απαιτούν στήριξη που θα του επιτρέψει να είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικοί επί ίσοις όροις, να παραμείνουν δυνατοί σε μια δύσκολη και απαιτητική διεθνή αγορά. Αυτή η κυβέρνηση, όπως αποδεικνύει και σήμερα, τους προσφέρει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το κάνουν.

Εξάλλου, η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτικές σταθερότητας και διάρκειας, όχι από πολιτικές που επενδύουν στην ένταση. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ποιοι μιλούν με πράξεις και ποιοι απλώς επιδιώκουν τον διχασμό.

Κλείνοντας, θέλω να θυμίσω τα λόγια του Πλάτωνα:

«Η αλήθεια είναι η αρχή κάθε αγαθού για τους θεούς και τους ανθρώπους· όποιος την αγνοεί, βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πλάνης του».

Η κυβέρνησή μας επέλεξε συνειδητά τον δρόμο της αλήθειας, της ευθύνης και των πράξεων και θα συνεχίσει έτσι, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα.

Σας ευχαριστώ.