Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου απάντησε σήμερα, Δευτέρα 1 Απριλίου, σε επίκαιρη ερώτηση εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», για τον Κρατικό Αερολιμένα Χίου.

Η Υφυπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της επεσήμανε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) το 2023 πραγματοποιήθηκαν 282 έλεγχοι, από τους οποίους δεν προέκυψαν ευρήματα για το Αεροδρόμιο της Χίου.

Στην πρωτολογία της η Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «ο αερολιμένας Χίου, καθώς και εννιά ακόμη αεροδρόμια, βρίσκεται στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 2018/1139 και έπρεπε να είχε πιστοποιηθεί έως τις 31/12/2017. Για τον λόγο αυτό η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) με την έναρξη λειτουργίας της το 2022 ανέλαβε άμεσα δράση για τη πιστοποίηση των 10 αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και της Χίου. Συγκεκριμένα στις 29/6/2022 και με συμπληρωματικά στοιχεία στις 13/9/2023, υποβλήθηκαν από την ΥΠΑ αιτήσεις πιστοποίησης κατά ΕASA, για τα αεροδρόμια Χίου, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρπάθου, Κυθήρων, Λήμνου, Μήλου, Σύρου, Σητείας και η διαδικασία αυτή είναι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη. Οι έλεγχοι της Αρχής πρόκειται να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες και μάλιστα, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλάνο, ο αερολιμένας Χίου θα επιθεωρηθεί εντός του Απριλίου».

Κατά τη δευτερολογία της, η κυρία Αλεξοπούλου διευκρίνισε, ότι «τον Δεκέμβριο του 2023, η ΑΠΑ επιθεωρήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στους τομείς, μεταξύ άλλων, αεροδρομίων, αεροναυτιλίας, πτητικών προτύπων και τοποθετήθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα αύξησε το επίπεδο εφαρμογής των διεθνών προτύπων ασφαλείας από το 69,1% στο 74,9%, όταν παγκοσμίως ο μέσος όρος είναι 69,3%».