Αρχική Νεα Δημοκρατία Γραφείο Τύπου Συνέντευξη στο emea.gr : Χ. Αλεξοπούλου: «Η στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και των startups θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα»

Συνέντευξη στο emea.gr : Χ. Αλεξοπούλου: «Η στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και των startups θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα»

0
Συνέντευξη στο emea.gr : Χ. Αλεξοπούλου: «Η στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και των startups θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα»

Η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου σε αποκλειστική συνέντευξη στο emea.gr αναφέρεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την υπογεννητικότητα που «μαστίζει» την Ελλάδα και την ενδοοικογενειακή βία.
Όπως τόνισε η κα. Αλεξοπούλου, οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης για το «brain gain», την επιστροφή επιστημόνων, ερευνητών και διακεκριμένων στελεχών που μετακόμισαν στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα και κυρίως για την επαρχία.
«Στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων το οποίο δημιουργήσαμε, έχουν εγγραφεί σήμερα πάνω από 500 startups επιχειρήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ.
Παράλληλα, σημείωσε με έμφαση ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το δημογραφικό, το οποίο «θεωρείται η σημαντικότερη απειλή για το μέλλον των Ελλήνων».
«Χρειάζονται κίνητρα προς τους νέους και τις νέες, προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένεια. Η Κυβέρνηση έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα το δημογραφικό ζήτημα», υπογράμμισε η βουλευτής Αχαΐας.

emeaGR: Ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της απασχόλησης. Η στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και γενικά των καινοτόμων startups, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, μειώνοντας την ανεργία και βάζοντας «φρένο» στη μετανάστευση των νέων της χώρας μας στο εξωτερικό;
Χ. Αλεξοπούλου: Η στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και των startups είναι μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, η οποία και υλοποιείται. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο “brain gain” και ταυτόχρονα να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα και κυρίως για την επαρχία. Στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων το οποίο δημιουργήσαμε, έχουν εγγραφεί σήμερα πάνω από 500 startups επιχειρήσεις. Αξιοποιώντας αυτή τη βάση δεδομένων, η πολιτεία παρέχει ευεργετικά προνόμια μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και νομοθετικών ρυθμίσεων για φορολογικά κίνητρα σε «επενδυτικούς αγγέλους» και ευνοϊκό πλαίσιο για τα stock options.
Σκοπός του μητρώου είναι η δικτύωση των startups με την επιχειρηματική κοινότητα και την ελληνική βιομηχανία με σκοπό την ανατροφοδότηση αναγκών της αγοράς, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων αυτών, η παρακολούθηση της πορείας τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, η δημιουργία βάσης δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων – επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις, η λειτουργία της πλατφόρμας ως πόλου έλξης για επενδυτές και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η στοχευμένη υποστήριξή τους με διάφορα δυνητικά μέτρα χρηματοδότησης από την πολιτεία και η χορήγηση επιχειρηματικών βραβείων.

emeaGR: Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι αυτό της υπογεννητικότητας. Είστε μια βουλευτής που ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί αφενός, η ραγδαία μείωση του πληθυσμού και αφετέρου, η αύξηση των ηλικιωμένων στη χώρα;
Χ. Αλεξοπούλου: Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, από την απογραφή αναμένεται να προκύψει μείωση του πληθυσμού που θα υπερβαίνει τις 400.000. Είναι πλέον γεγονός πως η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην Ευρώπη. Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε έρευνα για το τι πιστεύουν οι Έλληνες σχετικά με πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Στα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δεσπόζει το ερώτημα για το ποια πιστεύουν ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον των Ελλήνων. Το δημογραφικό πρόβλημα θεωρείται για άλλη μια φορά ως η σημαντικότερη απειλή για το μέλλον των Ελλήνων. Χρειάζονται κίνητρα προς τους νέους και τις νέες, προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένεια. Η Κυβέρνηση έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα το δημογραφικό ζήτημα. Από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας έχουν υλοποιηθεί μία σειρά μέτρων όπως: το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, όλα τα βρεφικά είδη έχουν υπαχθεί στο χαμηλό συντελεστή 13%, αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς και αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 για κάθε παιδί. Η επόμενη φάση στήριξης θα πρέπει να είναι τα υπογόνιμα ζευγάρια, τα οποία υπολογίζονται σε 250.000-300.000. Από αυτά μόνο το 35% προσφεύγει στην εξωσωματική. Τα υπόλοιπα κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών την αποφεύγουν. Θα πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε στην στήριξη των ζευγαριών αυτών προκειμένου, εφ’ όσον το επιθυμούν, να έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την εξωσωματική.

emeaGR: Η ενδοοικογενειακή βία «μαστίζει» την ελληνική κοινωνία και ειδικά τα τελευταία χρόνια οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Που οφείλεται η μεγάλη αύξηση και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Χ. Αλεξοπούλου: Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει. Το θέμα όμως είναι η επίλυση. Το πρώτο που θα ήταν λογικό να γίνει είναι η αυστηροποίηση των ποινών. Ο Ποινικός Κώδικας που έφερε προς ψήφιση ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τις ποινές πιο επιεικείς. Αυτό έδωσε ένα εντελώς λάθος μήνυμα στους πολίτες. Αφενός να εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς, βλέποντας τις ποινές για ειδεχθή εγκλήματα να γίνονται ελαφρύτερες και αφετέρου έδωσε ξανά το σύνθημα της ασυδοσίας. Η Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη πλήρως το μέγιστο αυτό πρόβλημα, έφερε στη Βουλή νέο Ποινικό Κώδικα, στον οποίο έχει προβλεφθεί η αυστηροποίηση των ποινών για τους βιασμούς και την προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια τον καταψήφισε. Είμαι προσωπικά περήφανη ως γυναίκα και ως βουλευτής που ψήφισα τις αλλαγές αυτές στον Ποινικό Κώδικα. Οι γυναίκες μετά από αυτό είναι πιο δυνατές. Η φωνή τους ακούγεται. Η σιωπή έδωσε τη θέση της στη τιμωρία και το σκοτάδι της απομόνωσης στο φως της δικαιοσύνης. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να δίνει έμφαση στην εμπέδωση μέσω της Παιδείας ότι η συναίνεση είναι απαραίτητο στοιχείο σε κάθε ερωτική πράξη, να ενθαρρύνει τα θύματα βιασμών να μιλήσουν, να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη και να φροντίζει ώστε οι δράστες να τιμωρούνται αυστηρά.

emeaGR: Είστε βουλευτής σε μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, που έφερε η πανδημία, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στην Αχαΐα και πως πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για να τα επιλύσει;
Χ. Αλεξοπούλου: Η Νέα Δημοκρατία έχει σταθεί δίπλα στην Αχαΐα από την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε υποψηφιότητα στην Αχαΐα. Ο νομός μας έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να πρωταγωνιστήσει στα επενδυτικά σχέδια του μέλλοντος. Δυστυχώς κάποιοι πολιτικοί του παρελθόντος ξέχασαν την Αχαΐα και καθυστερούσαν επί δεκαετίες έργα τα οποία ήταν αναγκαία για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Κορυφαίο έργο είναι η Πατρών-Πύργου. Ένα έργο το οποίο ήταν αναγκαίο για την ασφάλεια των κατοίκων και την ανάπτυξη της περιοχής, καθυστερούσε επί χρόνια είχε βαλτώσει. Ευτυχώς η Κυβέρνηση ασχολήθηκε επισταμένως και σήμερα υπάρχουν πραγματικά εργοτάξια και το 2024 οι Αχαιοί αλλά και όλοι οι Έλληνες να απολαύσουν έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο. Η Πατρών-Πύργου είναι ένα αναπτυξιακό έργο για την Δυτική Ελλάδα. Είναι θρυαλλίδα που θα ανάψει την φλόγα των μεγάλων επενδύσεων για την περιοχή. Προβλήματα θα ανακύπτουν πάντα, σκοπός όμως είναι να επιλύονται γρηγορά, σωστά και με βλέμμα στο μέλλον. Η Κυβέρνηση και οι βουλευτές του νομού, έχουμε το σκεπτικό αυτό και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές από το 2019 έως σήμερα.

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

emeaGR: Η ακρίβεια φέρνει «γκρίνια» και συνήθως τη δυσαρέσκεια των πολιτών την εισπράττει η εκάστοτε κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι η ΝΔ θα αντέξει τη φθορά μέχρι τις εθνικές εκλογές;
Χ. Αλεξοπούλου: Με τη Νέα Δημοκρατία έχει συμβεί το εξής πρωτόγνωρο για μία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Βρίσκεται στην εξουσία από το 2019 και έχει αντιμετωπίσει από τότε πολλές και ποικίλες κρίσεις, όπως η μεταναστευτική, η ελληνοτουρκική και η υγειονομική. Σήμερα έχει μπροστά της και την ενεργειακή. Παρόλα αυτά όμως παραμένει σε όλες τις δημοσκοπήσεις πρώτη δύναμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Οι Έλληνες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία γιατί γνωρίζουν ότι μπορεί να διασφαλίσει την ακεραιότητα της χώρας σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικό επίπεδο. Η εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει αλλάξει. Δεν είμαστε πλέον το κακό παιδί της Ευρώπης. Είμαστε μία χώρα που βρίσκεται στο πυρήνα της Ένωσης και έχουμε λόγο που εισακούεται, για το κοινό μέλλον των ευρωπαίων. Φθορά μετά από 2,5 χρόνια στην διακυβέρνηση είναι λογικό να υπάρχει. Στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν το 2023 η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη δύναμη.

emeaGR: Έντονη συζήτηση γίνεται για «κυβέρνηση συνεργασίας» μετά τις εθνικές εκλογές. Θεωρείτε πιθανό το σενάριο για συγκυβέρνηση της ΝΔ με κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης;
Χ. Αλεξοπούλου: Είναι λογικό να ακούγονται τέτοιου είδους σενάρια, αφού οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με το νόμο της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο νόμος όμως μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μία αβεβαιότητα. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.
Η εποχή που ζούμε είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και μία κοινή γραμμή πλεύσης για τη χώρα. Αυτό μία αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να το καταφέρει εύκολα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός που έχει αποδείξει ότι βάζει μπροστά το καλό της Ελλάδας και δεν μετρά το πολιτικό κόστος. Όταν έρθει η στιγμή των αποφάσεων να είστε σίγουρος ότι θα το κάνει πάλι και ο μόνος σκοπός θα είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της χώρας στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον που βρισκόμαστε.

https://emea.gr/business-plus/synenteyxeis/662073/ch-alexopoulou-i-stirixi-tis-neanikis-epicheirimatikotitas-kai-ton-startups-tha-apotelesoun-mochlo-anaptyxis-gia-ti-chora/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ