Αρχική Δράση Συνεντεύξεις Η Αχαΐα να εμφανίσει ένα πρόσωπο αρραγές και δυνατό, πέρα από κόμματα και χρώματα.

Η Αχαΐα να εμφανίσει ένα πρόσωπο αρραγές και δυνατό, πέρα από κόμματα και χρώματα.

0
Η Αχαΐα να εμφανίσει ένα πρόσωπο αρραγές και δυνατό, πέρα από κόμματα και χρώματα.

(Συνέντευξή μου στην “Πελοπόννησο της Δευτέρας” στις 18-01-2021)

Ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει επερχόμενες επενδύσεις. Μας αφορά αυτό ως Αχαΐα;

Έχουμε επιτέλους μετά από πολλά χρόνια έναν Πρωθυπουργό που πιστεύει πραγματικά στη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη στηρίζει. Η γενιά μας δεν έχει γνωρίσει άλλον που να έχει δουλέψει τόσο πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Καταφέραμε ως χώρα, μέσα σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη χρονιά λόγω κυρίως της πανδημίας, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτικών κολοσσών και να κατακτήσουμε μια θέση στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Σας αναφέρω ενδεικτικά την επικείμενη εγκατάσταση κόμβου Data Center της Microsoft στην Αττική, και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Volkswagen για τη μεγάλη, πράσινη, επένδυση στην Αστυπάλαια.

Άρα η προσήλωση της κυβέρνησης στις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, προφανώς μας αφορά και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε ως χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Είναι όμως έτοιμη η Αχαΐα να αρπάξει την ευκαιρία αυτή;

Δυστυχώς δεν είναι όσο έτοιμη θα έπρεπε η Αχαΐα για να αρπάξει οποιαδήποτε ευκαιρία και έχουν ονοματεπώνυμο όσοι κράτησαν το νομό μας πίσω τα τελευταία χρόνια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, πως αν είχε προχωρήσει η κατασκευή του Αυτοκινητοδρομίου, θα είχαμε σήμερα ένα σημαντικότατο προβάδισμα για την επένδυση του εργοστασίου κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκίνητων, καθώς θα αποτελούσε χώρο δοκιμών τους.

Αυτό όπως και πολλά άλλα, όμως, δεν έχουν συμβεί και άρα είμαστε αναγκασμένοι να υπερβάλλουμε εαυτούς, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Υπάρχουν πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε ώστε να γίνουμε πιο ελκυστικοί;

Η περιοχή μας έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αποτελέσει έναν εθνικό επιχειρηματικό κόμβο. Έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα επιβατικά και εμπορικά λιμάνια της χώρας. Βρισκόμαστε μόλις διακόσια χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, με εξαιρετική -επιτέλους- οδική σύνδεση. Διαθέτουμε ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα, με ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας, όσον αφορά στην προσέλκυση επενδυτών. Οι προσέγγισή τους, με τρόπο τεχνοκρατικό, που θα τεκμηριώνει εμπεριστατωμένα τα οφέλη μια επένδυσης στην Αχαΐα και θα την αναδεικνύει ως επενδυτικό προορισμό.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μετατρέπεται σε κόμβο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων πρωτοβουλιών. Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, «δένοντας» με τις αναζητήσεις της σύγχρονης αγοράς;

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και ειδικότερα οι τεχνολογικοί του κλάδοι, χρόνια τώρα πρωτοπορούν. Πάντοτε βρισκόμασταν στην αιχμή της τεχνολογίας και διαχρονικό ζητούμενο, είναι η σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα. Πρωτοβουλίες όπως η «Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας τέτοιας πρακτικής.

Διαθέτουμε πλήθος εξαιρετικών επιστημόνων, που καινοτομούν και διακρίνονται παγκοσμίως, και πρέπει οπωσδήποτε να του κρατήσουμε στη χώρα.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ενισχύει και προωθεί την δημιουργία καινοτόμων, νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups). Έτσι θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των νέων επιστημόνων μας και θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Είστε άνθρωπος της αγοράς. Οι επενδυτές ποια κριτήρια σταθμίζουν για να επιλέξουν πεδίο εγκατάστασης;

Σε μια μεγάλη επένδυση δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς και εξαρτήσεις. Σταθμίζονται πρωτίστως παράγοντες όπως το φορολογικό περιβάλλον, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η απλούστευση των διαδικασιών, η διοικητική σταθερότητα καθώς και το κράτος δικαίου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου σε αυτούς του τομείς. Ενδεικτικά σας αναφέρω την πρωτοφανή επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού, μιας μεγάλης εκκρεμότητας του κράτους, στην οποία ο COVID-19 λειτούργησε ως επιταχυντής.

Η αυτοδιοίκηση είναι όσο πρέπει ανήσυχη στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων;

Δυστυχώς όχι όσο θα έπρεπε και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε ένα Δήμαρχο που είναι απέναντι στις επενδύσεις και κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, μας τραβάει δύο βήματα πίσω. Δεν έχει όραμα, στόχους και διαχειρίζεται απλώς την καθημερινότητα. Γι’ αυτό ενδεχομένως, να του δίνει άριστα ο Περισσός αλλά τις προοπτικές της Πάτρας τις αφανίζει.

Λέτε λοιπόν πως και το πολιτικό περιβάλλον μπορεί να παίξει ρόλο;

Κυρίαρχο! Η λέξη κλειδί στην επιχειρηματικότητα είναι η «Σταθερότητα». Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για επενδύσεις, μεγάλες και μακροπρόθεσμες. Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον οι μεγάλοι επενδυτικοί κολοσσοί έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη για να εγκατασταθούν.

Ακόμα και ο Πρωθυπουργός οποιασδήποτε χώρας να τους υποδείξει τον τόπο της επενδύσεις, ο επενδυτής θα επιλέξει τελικά με τα αυστηρά επιχειρηματικά του κριτήρια.
Άρα είναι προφανές πως ένα εχθρικό τοπικό πολιτικό περιβάλλον μπορεί να διώξει επενδύσεις όσο και αν η κυβέρνηση τις επιζητά.

Τι βλέπετε λοιπόν για το άμεσο μέλλον;

Μονόδρομος είναι η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα και η εξωστρέφεια.
Όλοι μαζί, Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήρια, Εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και η κοινωνία των πολιτών, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό.

Η στείρα αντιπολίτευση δεν έχει χώρο σε αυτόν τον αγώνα. Αφαιρεί ενέργεια και αποδυναμώνει την συνολική προσπάθεια.

Στοίχημά μου, είναι η Αχαΐα να εμφανίσει ένα πρόσωπο αρραγές και δυνατό, πέρα από κόμματα και χρώματα, ώστε να αποτελέσει εθνικό κόμβο ανάπτυξης και προόδου.

Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν και προχωράμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ