Το Συνεργείο Καρναβαλικών Κατασκευών του Δήμου Πατρέων είναι η καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού. Η ιστορία και η διαδρομή του έκαναν πάντα την Πάτρα υπερήφανη και γνωστή σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι δημιουργίες Βούρτση, Τσαϊλάκη, Βρυώνη και πολλών άλλων καλλιτεχνών, έγραψαν λαμπρές σελίδες στο Πατρινό Καρναβάλι και έδειξαν το δρόμο στους νεότερους. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε ότι από μερικές δεκαετίες πριν, τα άρματα του Καρνάβαλου στην Πάτρα, θεωρήθηκαν πρότυπα κατασκευής και λειτουργίας, με προβολή σε όλα το ΜΜΕ εκτός Ελλάδας.

Δυστυχώς σήμερα το Καρναβαλικό Συνεργείο βιώνει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τη σύστασή του. Χωρίς προσωπικό και με την αποτροπή ευέλικτων συνεργασιών και χορηγιών που του επέβαλε η σημερινή Δημοτική Αρχή, δουλεύει μόνο χάρη στο μεράκι και την αγάπη για το Καρναβάλι των λιγοστών εργαζομένων του. Θα μπορούσε να αποτελεί εδώ και δύο χρόνια, φωτεινή εξαίρεση στις απαγορεύσεις των πολυπληθών καρναβαλικών εκδηλώσεων, μεταφέροντας την ιστορία και την τέχνη του, σε όλη την πόλη. Δηλαδή να υποκαταστήσει όλα όσα δεν έγιναν για λόγους δημόσιας υγείας.

Ας ελπίσουμε του χρόνου οι συνθήκες να επιτρέψουν την οργάνωση ενός κανονικού Πατρινού Καρναβαλιού και το συνεργείο κατασκευών και αρμάτων του Δήμου, να γίνει το σημείο αναφοράς της τοπικής Πολιτιστικής Βιομηχανίας, που οι εργαζόμενοι και οι δημιουργοί του θα παράγουν υψηλή τέχνη, θέαμα και τουριστικό προϊόν.