Μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η απογραφή του πληθυσμού της χώρας για το 2021. Θα διενεργηθεί με διαφορετικό τρόπο λόγω της πανδημίας, με ένα σύστημα ηλεκτρονικής αυταπογραφής των πολιτών και για πρώτη φορά θα συμπεριλάβει ένα ερωτηματολόγιο που έχει να κάνει με το braindrain, ώστε να καταγραφεί πόσοι έφυγαν στο εξωτερικό σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2011.
Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι βλέπουμε, ότι οι Έλληνες λιγοστεύουμε και γερνάμε, εγκαταλείπουμε την περιφέρεια για τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ υπάρχει ένα σταθερό ρεύμα μετανάστευσης των Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό.
Η αναστροφή αυτών των αποτελεσμάτων περνάει μέσα από την Δημογραφική πολιτική της χώρας, την ανάπτυξη στην περιφέρεια και την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό αποδήμων και ομογενών, (braingain).
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνώρισε από την αρχή την ανάγκη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής , όχι απλά σαν μία συνταγματική επιταγή, αλλά σαν ένα ζητούμενο της κοινωνίας και του μέλλοντος. Η δημιουργία αυτόνομου Υφυπουργείου Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας υπήρξε ένα από τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση αυτή.
Με την πεποίθηση ότι η Δημογραφική πολιτική διαπλέκεται με τις πολιτικές για την οικογένεια και την ισότητα των δύο φύλων, θεσμοθετήθηκαν μέτρα στήριξης της μητρότητας και ενίσχυσης της οικογένειας, όπως τα επιδόματα γέννησης, οι συντάξεις στις πολύτεκνες μητέρες, τα επιδόματα στους τριτέκνους, βοηθήματα σε οικογένειες παραμεθορίων περιοχών. Ακόμη και με στόχο την εναρμόνιση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής, προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδιαίτερα στις γυναίκες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους όπως :
- Άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών που λαμβάνει ο πατέρας με τη γέννηση του τέκνου του.
- Γονική άδεια, ως ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, ώστε να συμμετέχουν αμφότεροι οι γονείς στην ανατροφή του τέκνου τους.
- Άδεια με αποδοχές για τους/τις φροντιστές/ριες εργαζόμενους/ες.
- Δικαίωμα σε γονείς και φροντιστές εργαζόμενους/ες να κάνουν χρήση, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας, με προστασία της θέσης εργασίας αυτών των εργαζομένων και απαγόρευση της απόλυσής τους.
- Πρόβλεψη άδειας και για τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εξωσωματική γονιμοποίηση.
- Πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».
- Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την δημιουργία νέων τμημάτων βρεφικής φροντίδας, ίδρυση έως πενήντα χιλιάδων (50.000) νέων θέσεων για βρέφη σε όλη την επικράτεια.
Παράλληλα προχωράμε και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του πλαισίου των υιοθεσιών, επεκτείνοντας την ισχύ όλων των παραπάνω μέτρων και στις περιπτώσεις των εργαζομένων που υιοθετούν.
Οι παρεμβάσεις μας είναι άμεσες και συνεχείς και με συνέπεια εφαρμόζουμε τις κατάλληλες πολιτικές σε βάθος χρόνου, με στόχο όσες και όσοι επιθυμούν, και όποτε το επιθυμούν, να κάνουν παιδιά νιώθοντας πως έχουν την απόλυτη στήριξη της πολιτείας.
Η ανάπτυξη και η διάχυσή της σε όλη την Ελληνική περιφέρεια είναι η παράλληλη δράση που σε συνδυασμό με την Δημογραφική πολιτική μπορεί να αντιστρέψει την εικόνα. Η στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και των καινοτόμων startups, οι μεγάλες επενδύσεις που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει θα δημιουργήσουν νέες και σταθερές θέσεις εργασίας, που θα συγκρατήσουν το ρεύμα μετανάστευσης των Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό. Τα κίνητρα για την επιστροφή αποδήμων και ομογενών, (braingain) μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Οι νέοι θα επιστρέψουν στην Πατρίδα και θα γεννήσουν Ελληνόπουλα. Οι οικογένειες θα γυρίσουν ξανά στον τόπο τους.
Με ανάλογες πολιτικές, με πόρους και θεσμικές δράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει μάλιστα και της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021–2027, θέλουμε ταυτόχρονα να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους όχι μόνο εντός συνόρων αλλά και στον τόπο της καταγωγής τους. Στην ορεινή Αχαΐα, στα χωριά των Καλαβρύτων, μέσα σ’ ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, να εργαστούν, να κάνουν οικογένεια, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Εκεί όπου ο Αρίσταρχος στέκεται περήφανος, σ’ ένα από τα σημεία της Ευρώπης με τη χαμηλότερη φωτορύπανση και βλέπει τ’ άστρα κι ένα κομμάτι από ένα μέλλον φωτεινότερο.